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Bridge Training, Arbitrair, de digitale cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ en het beantwoorden van alle mogelijke en soms ook onmogelijke vragen over bridge, doen we gratis. Omdat we het leuk vinden om service te verlenen. 
Een donatie mag, maar alleen als die slaat op reeds verleende service! Eens per jaar betaal ik daaruit een lunch, middagje bridge en een dinertje met al mijn vaste serviceverleners en een aantal ingelote donateurs. Want de pot moet leeg, winst willen we absoluut niet maken! 

NL76 ABNA 0549 4444 40, tnv Stravers, omschrijving: Bridgepot met je voornaam, zodat ik je een presentje voor je bijdrage kan toemailen.

	Redactie: Ciska Zuur, Margriet Jansze, 
Mirjam Dierckxsens, Monica Vuister, Ron Jedema, 
Siger Seinen, Jan van Die en Rob Stravers
	

	
	www.bridgeservice.nl voor alle reeds verschenen Bridge Trainingen, Arbitrairs, Vragenhoekje Rekenprogramma, en alles wat bridge nog leuker maakt.



Met ingang van deze Training geef ik van alle vraagstukken het volledige spel. Die wens kreeg ik van net begonnen bridgers die graag de spellen met echte kaarten naspelen. In deze Training staan die op de laatste pagina.

Driemaal 7SA…
Schrik niet: leiderschap in een 7SA-contract is véél gemakkelijker dan in een 1SA-contract. Je hebt geen dilemma van een slag aan je tegenstanders gunnen of van een gevaarlijke hand. Beide tegenstanders mogen immers niet aan slag komen! Met andere woorden: deze Training, met alleen maar drie 7SA-contracten, moet een makkie zijn!

Spel 1
 3 2
 4 3 2
 H V 9 3 2
 4 3 2
 [image: red-compass[1]]
 A 5 4 
 A H
 A 10 4
 A H V B 10

Je speelt 7SA. West start met H. 

De enige kleur die je aandacht vraagt, is ruiten. Als je daar vijf slagen in maakt, ben je immers binnen.
Welke eerste twee ruitenslagen zijn de jouwe?
a. 	4 naar H; 2 naar A
b. 	10 naar H; 2 naar A
c. 	A; 10 naar H
d. 	A; 4 naar H
e. 	Twee speelwijzen zijn goed
Overpeinzing 1
 3 2
 4 3 2
 H V 9 3 2
 4 3 2
	 x					 B x x x
 B x x x				 x
 A 5 4 
 A H
 A 10 4
 A H V B 10

Je speelt 7SA. West start met H. 

De enige kleur die je aandacht vraagt, is ruiten. Als je daar vijf slagen in maakt, ben je immers binnen.
Welke eerste twee ruitenslagen zijn de jouwe?
a. 	4 naar H; 2 naar A
b. 	10 naar H; 2 naar A
c. 	A; 10 naar H
d. 	A; 4 naar H
e. 	Twee speelwijzen zijn goed

Met de vijf ontbrekende ruiten 3-2 maken de vier speelwijzen geen verschil. Onder A en HV valt B. OW hebben dan geen ruiten meer en dummy noord maakt ook zijn laatste twee ruiten, waarop zuids enige twee verlieskaarten (5 en 4) verdwijnen.

Maar… het is altijd goed om rekening te houden met vervelender verdelingen, ook al komen die minder vaak voor. Het leuke is dat - áls je daar rekening mee houdt en het zít zo vervelend - je een uitstekende kans krijgt om je – positief – te onderscheiden!

· Met Bxxx bij oost kun je géén vijf ruitenslagen maken, omdat de dummy alleen via ruiten valt te bereiken! Je kunt beginnen met 4 naar H en dan vanuit dummy 2 naar 10, maar het probleem is dat je – na A – niet meer bij de resterende ruiten van dummy komt. Met een 4-kaart ruiten bij oost hoef je dus geen rekening te houden. 
· Dus werp je al je energie op Bxxx bij west…





Aanpak 1
 3 2
 4 3 2
 H V 9 3 2
 4 3 2
	 x					 B x x x
 B x x x				 x
 A 5 4 
 A H
 A 10 4
 A H V B 10

Je speelt 7SA. West start met H. 

De enige kleur die je aandacht vraagt, is ruiten. Als je daar vijf slagen in maakt, ben je immers binnen.
Welke eerste twee ruitenslagen zijn de jouwe?
a. 	4 naar H; 2 naar A					= 0 punten
b. 	10 naar H; 2 naar A				= 2 punten
c. 	A; 10 naar H						= 2 punten
d. 	A; 4 naar H						= 0 punten
e. 	Twee speelwijzen zijn goed, mits b en c (!)		= 4 punten

Aanpak a
Na de tweede slag heb je in zuid alleen nog 10. Dus speel je die voor. Natuurlijk zal west – met wat hij bij dummy ziet – van z’n lang zal ze leven niet zijn B bijspelen. Dan maakt zuid deze slag en zijn noords laatste twee ruiten onbereikbaar. Dummy kán 10 overnemen met V. Nadeel daarvan is dat west dan de hoogste ruitenkaart heeft.

Aanpak b
Door te beginnen met 10 (!) naar H, dan 2 naar A, verzeker je je van vijf ruitenslagen! In de tweede ruitenslag zie je oost geen ruiten bekennen. Dus kun je de derde ruitenslag veilig vanuit zuid 4 naar 9 spelen. Daarna is het kip (B) in het pannetje!

Aanpak c
Ook A, 10 naar H levert vijf ruitenslagen. Na H steek je in een andere kleur over naar zuid en speel je, net als in aanpak b, 4 naar dummy’s 9! 

Aanpak d
Deze aanpak gaat net zo mis als aanpak a. Je kunt na A wel in een andere kleur terug naar zuid, maar zuids 10 is het grote probleem. Die maakt het onmogelijk om B in te pakken. Als je 10 voorspeelt speelt west echt niet zijn B bij, waardoor 10 NZ’s derde en laatste ruitenslag zal zijn…

Tip van Duurd Aanen: Begin met de vijf klaverenslagen. Als oost Bxxx heeft
én plaatjes in een andere kleur, geef je hem in ieder geval de káns om het verkeerd te doen (een ruitje op te ruimen).


[bookmark: _GoBack]Spel 2
 A 3 2
 4 3 2
 H 10 3 2
 A H V
 [image: red-compass[1]]
 H V 4
 A H V
 A 9 8 7
 4 3 2

Je bent weer leider in 7SA.
West komt uit met V.

Met welke ruitenkaart win je deze slag?
a. H
b. A
c. Maakt niet echt uit



Overpeinzing 2

 A 3 2
 4 3 2
 H 10 3 2
 A H V
 [image: red-compass[1]]
 H V 4
 A H V
 A 9 8 7
 4 3 2

Je bent weer leider in 7SA.
West komt uit met V.

Met welke ruitenkaart win je deze slag?
a. H
b. A
c. Maakt niet echt uit

Tsja… wat zal ik hardop peinzen zonder de bal al in het doel te schieten?
Laat mij volstaan met een vraag. Stel dat jij tegenspeler oost bent en jouw vaste partner zit west. Wat zou deze uitkomst jou dan vertellen?

 


Aanpak 2		 A 3 2
 4 3 2
 H 10 3 2
 A H V
	 V B 6 5			 4
 H V 4
 A H V
 A 9 8 7 	Je bent weer leider in 7SA.
 4 3 2 	West komt uit met V.

Met welke ruitenkaart win je deze slag?
a. H			= 0 punten
b. A				= 3 punten
c. Maakt niet echt uit	= 0 punten

Uitkomen met een plaatje belooft in de regel het aangrenzende lagere plaatje, dus belooft west met zijn V-uitkomst B. Als dat zo is, heb je je contract binnen, mits… je de uitkomst wint met A (aanpak b). Daarna speel je 9 voor. Als west duikt, laat je dat dummy ook doen. Zo nodig twee keer - entrees genoeg!

De moraal van dit verhaal: kom met VBxx niet standaard uit met de vrouw. VB10x is een ander verhaal, met VB9x als ondergrens. Dan gaat het nog goed met de 10 bij partner of de leider.
Als je toch per se wilt uitkomen van VBxx, kom dan uit met je laagste kaart in die kleur… Dit 7SA-contract gaat beslist één down met 5 of 6 als uitkomstkaart.
 

Spel 3	 4 3 2
 3 2
 3 2
 A H 6 5 4 3
 [image: red-compass[1]]
 A H 5
 A H 4
 A H V
 V 8 7 2

Uiteraard zit je met deze twee handen in 7SA.

West komt uit met V.

Welke stelling is correct?
a. OW hebben maar drie klaveren, dus dertien slagen voor het oppakken
b. 7SA is geen enkel probleem, mits V de eerste of tweede klaverslag maakt
c. Een gemeen spelletje, Stravers, maar ik zie de adder

Bij dit ‘hamerstuk’ geef ik géén overpeinzing…


Aanpak 3	 4 3 2
 3 2
 3 2
 A H 6 5 4 3
 [image: red-compass[1]]
 A H 5
 A H 4
 A H V
 V 8 7 2

Uiteraard zit je met deze twee handen in 7SA.

West komt uit met V.

Welke stelling is correct?
a. OW hebben maar drie klaveren, dus dertien slagen voor het oppakken
b. 7SA is geen enkel probleem, mits V de eerste of tweede klaverslag maakt
c. Een gemeen spelletje, Stravers, maar ik zie de adder


Je mag 3 punten noteren als je na de derde klaverslag nog 2 in je handen hebt… Want alleen dan kan dummy nóg drie slagen binnenhalen!
Als je voor aanpak c koos en op dummy’s A en H uit je hand 8 en 7 (bij)speelde, zag en deed je het uitstekend!


Je puntentotaal is je rapportcijfer voor: 7SA-expert!


	[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel zou moeten weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




Mag ik een vraag stellen?
	Bij de uitleg over controlebiedingen bied jij na noords 4-controlebod 4 om je ruitencontrole te vertellen.
Maar je hebt zelf de ruiten en de hartencontrole. En je partner meldde al zijn klaverencontrole.
In welk biedverloop mag jij dan met 4SA azen gaan vragen? 
Moet je een minimum aantal punten hebben?

Francine



	Rob: 
Natuurlijk, Francine, waarom zou juist jij geen vraag mogen stellen?!

Even kijken wat ik ook al weer schreef in die Training:
	West         Noord       Oost          Zuid		Jouw zuidhand
1              pas            3		 V B 4 3 
pas		4              pas            ??		 A 8 4 3
 9
 H 6 5 4   

Met jouw 3-bod staat de schoppenkleur vast. Noords 4-bod moet dus een controlebod zijn. Jouw 9 voorkomt dat de eerste twee ruitenslagen voor OW zijn, dus… bied je 4! 



Je hebt gelijk: met de ruiten- én hartencontrole kán zuid al meteen na noords 4-bod overgaan op azenvragen.

Toch neem ik liever niet het azenvraag-initiatief. Ik verwacht namelijk een grillige noordhand. Misschien ziet partner noord met drie azen (en mijn gemelde ruitencontrole) 7 wel zitten… Stel dat noord (na jouw 4) 4 biedt (omdat hij geen hartencontrole heeft) dan kun jij alsnog azenvragen, omdat jij die controle wel hebt.

Is Hxx een controle als je waarschijnlijk dummy wordt?
	Mag ik Hx(x) als controle bieden als ik waarschijnlijk dummy word? Want… je voelt ‘m al aankomen. Mijn rechtertegenstander met VB10 start met V, die zijn partner met A laat lopen. Dus wint V, waarna de boer volgt. Dan blijkt die controle helemaal geen controle.
Ik begrijp de controle-theorie en hanteer deze op dezelfde wijze, maar hij is in het gegeven voorbeeld niet waterdicht...
Kortom, een 100% garantie is er niet - zoals vaker in bridgeland .

Hx(x) in handen van de leider voorkomt wel twee directe verliesslagen.

Hans



Rob:
Helemaal waar, Hans!
Ook aan de bridgetafel kennen we geen garanties. Er zijn spelers die – bij verwacht dummyschap – daarom alleen hun heer als controle melden als ze daar ook de vrouw bij hebben. Maar ook daar zit een risico aan: vanwege het ontbreken van V deze kleur overslaan en daardoor geen slem bieden kan veel kosten als een slem toch maakbaar blijkt omdat de aanstaande leider over V beschikt. Voor een tegenstander met V zónder B is een ruitenstart trouwens niet zo aantrekkelijk na het aanhoren van een ruitencontrole. 





Vraag over de vierde kleur
	Gisteravond (butlertelling) ging een spel helemaal de mist in.
 
West (ik)			Oost
 H 10 6 3			 A 5
 H 7				 A V
 A V 7			 B 9 6 3 2
 A H 6 5			 V 8 7 3
 
Biedserie
1
1				2
2 (4e kleur)		2SA
3				na lang denken: PAS
 
Resultaat 3 +3, zijnde – 10 IMP 
 
Ik bedoelde 3 als forcing, op weg naar een (klaver)slem.
Echter, partner had daarover andere gedachten.
In de mij ter beschikking staande literatuur kan ik echter nergens iets vinden dat mijn zienswijze bevestigt.
 
Gaarne jouw mening?



Anton Maas:
3 is tienduizend procent mancheforcing.

Heel simpel: als je wilt inviteren, wat is dan de reden om na 2 niet te steunen met 3?
En als je partner forcing (3) biedt, dan bied je door.
Als je dat niet doet, zou ik er als straf een drankje op zetten; en dat is uiterst coulant. 

PS: je kunt dus inviteren met een direct 3-bod na 2 van partner. Als je niet eerst de 4e kleur en dan 3 forcing zou kunnen bieden, dan moet je op slemniveau maar een beetje gokken. Dat is uiterst onhandig, zeker als je (na 2) een hand hebt waarmee je niet per se naar slem wil, maar alleen partner een voorstel (voor slem) wil doen. 
Met zo’n inviterende slemhand bied je de 4e kleur en dan steun je met 3. Als partner geen zin heeft, zegt hij/zij 3SA en kun je veilig passen in plaats van naar 5 (brr in een parenwedstrijd) te gaan. 




De volledige spelverdeling van de drie vraagstukken

Spel 1
 3 2
 4 3 2
 H V 9 3 2
 4 3 2
	 H V B 10			 9 8 7 6
 V 10 8 6			 B 9 7 5
 B 8 7 6			 5
 5				 9 8 7 6
 A 5 4 
 A H
 A 10 4
 A H V B 10	Zuid is leider in 7SA; west start met H.


Spel 2		 A 3 2
 4 3 2
 H 10 3 2
 A H V
 B 10 6 5			 9 8 7
 B 10 9			 8 7 6 5
	 V B 6 5			 4
 6 5				 B 10 9 8 7
 H V 4
 A H V
 A 9 8 7 		
 4 3 2 		Zuid is leider in 7SA; west komt uit met V.



Spel 3		 4 3 2
 3 2
 3 2
 A H 6 5 4 3
 V B 10 9			 8 7 6
 7 6 5			 V B 10 9 8
 B 10 9			 8 7 6 5 4
 B 10 9			 -		
 A H 5
 A H 4
 A H V
 V 8 7 2		Zuid is leider in 7SA; west komt uit met V.
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